Group Joos Print header

Effectieve strategieën voor personalisatie

25/10/2021

Staat u voor
een uitdaging?

We gaan ze samen aan!

Maak hier
uw afspraak

Uit de whitepaper "Nog persoonlijker is strafbaar" - Blog nummer 2

In de supermarkt, op de radio, in het straatbeeld, op sociale media, … Het zal u ongetwijfeld niet verbazen dat consumenten dagelijks meer dan duizend reclameboodschappen te zien, te horen, te verwerken krijgen. Marketeers worden dus uitgedaagd om anders, origineel, opvallend uit de hoek te komen. Wie écht wil scoren, denkt best eens na over de kracht van personaliseren. En dat kan op verschillende manieren. De ene vorm is al wat complexer dan de andere. We lijsten graag enkele effectieve strategieën op.

Personaliseren op basis van… Persoonsgegevens

Direct mailing op basis van persoonsgegevens is een van de meest voorkomende vormen van personaliseren. Net omdat u er technisch gezien enkel een naam voor nodig hebt, is deze manier van personaliseren heel toegankelijk. 

In de praktijk 
De juiste naam op de juiste plek, daar draait het om. Denk hierbij aan de mooi gedesignde enveloppe die in uw brievenbus valt met de boodschap “Hey Annelies, open snel!”. Heel eenvoudig, heel effectief.

Personaliseren op basis van… 

Next best offer

Op basis van interesses en aankoopgedrag kan u personalisatie naar een hoger niveau tillen. Het grote voordeel van deze manier van personaliseren is dat u écht relevante informatie stuurt naar uw klanten. Echt maatwerk, zou u kunnen zeggen. Want als u iemands aankoopgedrag kent, kan u daarop inspelen om bijvoorbeeld nieuwe, gelijkaardige producten voor te stellen. Dát is pas een-op-eencommunicatie.  

In de praktijk 
Denk hierbij aan gepersonaliseerde aanbiedingen voor de aankoop van fast-moving consumer goods (FMCG). Zo stuurt een nationale supermarktketen geen gewoon reclamedrukwerk met aanbiedingen naar haar klanten. Nee, de brochures werden gepersonaliseerd op basis van het aankoopgedrag. Zo worden standaardaanbiedingen aangevuld met aanbiedingen op maat. Op die manier krijgt het aanbod dat in de brievenbus valt meteen een relevant karakter. Waar in huishouden A “Kijk mama, we krijgen 25% korting op de cornflakes die we altijd kopen” klinkt, roepen ze in huishouden B “Joepie, 2 + 1 gratis op onze vertrouwde douchegel”. 

Dynamische prijsstrategie
Gebruik de optimale prijs voor uw artikelen, rekening houdend met het gedrag van de klant en veranderende markt- of bedrijfssituaties. Samen met u ontwikkelen we een dynamische prijsstrategie voor uw communicatie die u in staat stelt om uw verkoop, omzet of winst te optimaliseren (bijvoorbeeld met gepersonaliseerde kortingen of intelligente couponoplossingen per klant).

Personaliseren op basis van… Verzending “on the right moment”

Het geheim hier is om te communiceren wanneer anderen niet communiceren, of gewoon op het juiste moment te communiceren. Denk hierbij aan de verjaardagen van uw klanten, Valentijn, of verzin zelf originele inhaakdagen die toepasselijk zijn voor uw bedrijf. 

In de praktijk 
Een kledingzaak vindt het belangrijk om haar klanten te behandelen op een persoonlijke manier. En dat betekent ook cadeautjes wanneer een klant jarig is. Een gepersonaliseerde direct mail to the rescue. “Hey Lotte, gefeliciteerd met je verjaardag! Wij hebben een klein cadeautje voor jou. Hier is een kortingsbon van €10, speciaal voor jou! Geniet ervan!” Niet meer, of niet minder. We verzekeren u dat Lotte een van de volgende dagen/weken in de winkel binnenspringt! Het emotionele en relevantie aspect worden in dit voorbeeld perfect en doeltreffend gecombineerd. 

Personaliseren op basis van… 

Persona’s

Personaliseren op basis van persona’s. Het laatstgenoemde begrip klinkt u wellicht bekend in de oren. Toch nog even kort: persona’s zijn fictieve personen die u als bedrijf creëert in functie van uw verkoop. U geeft hem of haar een concrete naam en werkt een gedetailleerde omschrijving uit van deze persoon. Dat gaat van demografische gegevens, over persoonlijke informatie, tot interesses. Op die manier kan u uzelf als bedrijf beter inleven in uw doelgroep. Bij de opstart van een campagne vertrekt u dan steeds vanuit de vraag “Wat zou naam persona doen, willen, kopen, …?” Zo creëert u campagnes die op het lijf geschreven zijn van uw persona(‘s). U koppelt dan uw eigen klanten aan de juiste persona. Op die manier kan u persona’s ook perfect gebruiken om te personaliseren. 

In de praktijk 
Dit is Tim. Tim is een persona gemaakt door een autobedrijf. Het autobedrijf koppelde verschillende kenmerken en interesses aan Tim. Zo is Tim een jongeman van tussen de 30 en de 40 jaar oud, heeft hij een gezin en een goedbetaalde job. Tim kocht 5 jaar geleden een auto in het autobedrijf. Onlangs lanceerde het bedrijf een nieuwe, luxueuze gezinswagen. Met een nieuwe direct mailingcampagne wil het bedrijf alle Tim’en van hun bedrijf contacteren om hen de nieuwe gezinsauto voor te stellen. De direct mailing begint met het feit dat “je die auto ondertussen alweer 5 jaar hebt, en of het geen tijd is voor een nieuwe?”. Omdat we weten dat Tim een goedbetaalde job heeft en zijn familie goed wil onderhouden, is de kans reëel dat hij de aankoop van deze nieuwe gezinswagen in overweging zal nemen. En in overweging nemen, betekent voor het bedrijf een potentieel warm contact. Missie geslaagd! Dankzij goed omschreven persona’s en dankzij een slimme direct mailing. 

Mix & match

U las hierboven praktisch alleen maar positieve dingen over direct mail. Betekent dat nu dat u all-in moet gaan voor print? Nee. Marketing is geen zwart-witverhaal, geen of-ofverhaal, wel een genuanceerd en-en-verhaal. We vertrekken van een omnichannel strategie, waarbij print en online gecombineerd worden binnen de beoogde een-op-eencommunicatie. Datamanagement ligt aan de basis van onze dienstverlening voor het opzetten van systemen van marketingautomatisering, waarbij uw klanten automatisch geïndividualiseerde boodschappen ontvangen op het juiste moment in de customer journey.

Overtuigd van de kracht van personaliseren? 

Download dan zeker de volledige whitepaper!

Of wilt u graag eens samenzitten over de mogelijkheden voor uw bedrijf? 

Contacteer ons vrijblijvend.